Dugo smo čekali da Apple prizna Srbiju i omogući srpskim korisnicima da normalno, lako i jednostavno, kao i svi drugi, koriste svoje Apple uređaje. Srbija je dodata na listu i napravljen je srpski app store. Nema više pravljenja naloga na Ameriku, Hrvatsku, Britaniju i druge zemlje. Nema više mučenja. Napokon.

Ali to nije sve. Apple je rešio da nas ponovo iznenadi. Od danas, u Srbiju je stigao Apple Pay. Nikakva fora, nikakva caka. Zaista, Apple je omogućio svim srpskim korisnicima da koriste svoj iPhone ili Apple Watch za plaćanje na svim postojećim pay pass pos terminalima (offline) kao i na svim sajtovima gde je omogućeno Apple Pay plaćanje.

Dragi prijatelji iz Procredit banke su nam juče preneli ovu divnu vest i prezentovali kako funkcioniše plaćanje u praksi. Plaćen je račun u Stake & Wine baru putem iPhone telefona.

Šta je Apple Pay

Za one koji ne znaju Apple Pay je jednostavan i lak način za vršenje plaćanja u trgovinama i preko sajtova uz pomoć Vašeg Apple uređaja (iPhone i Apple Watch). Plastika (kartice) uskoro više neće biti potrebne. Android korisnici odavno imaju mogućnost plaćanja preko Pos terminala putem NFC tehnologije, a sada i Apple korisnici mogu svoj telefon koristiti za plaćanje. Još malo pa više neće biti potrebno nositi ni novčanik.

Tako, uz pomoć Apple Paya ostvarujete beskontaktnu, sigurnu kupovinu u radnjama, u aplikacijama ili na sajtovima. Pritom, Apple Pay je sigurniji način plaćanja zbog „teške“ Applove eknripcije i zaštite privatnosti, u odnosu na korišćenje plastike.

Kako se koristi

Jako jednostavno. Danas od 10 časova, u wallet aplikaciji svi srpski apple korisnici dobili su opciju + preko koje lako dodaju svoju platnu karticu, pukim skeniranjem.

Kada ste je uspešno dodali moći ćete da plaćate za robu i usluge gde god postoji paypass (beskontaktni) pos terminal ili preko sajtova gde postoji znak Apple Pay. Priđete, prislonite telefon na pos terminal, pritisnete Touch ID (otisak prsta) i plaćanje je gotovo.

Ili, ako imate iPhone sa Face ID tehnologijom, onda je još brže. Telefon Vas samo skenira i plaćanje je gotovo.

Koje su sve banke podržane?

Procredit Banka je prva koja je ušla u saradnju sa Applom i koja je omogućila Apple Pay u Srbiji. Koliko će banaka ući u Apple Pay sistem ostaje da se vidi, ali će se on sigurno povećavati vremenom. Svakako, možete već danas da otvorite račun u Procredit banci, online, bez odlaska na šalter. Jer su omogućili i verifikaciju korisnika putem video poziva. Zaista sjajno!

Sigurnost?

Kada platite sa svojom debitnom ili kreditnom karticom, Apple Pay ne čuva nikakve podatke o transakciji, koje mogu naknadno biti povezane sa vama. Čak ni banka nema te informacije. Apple pay je trenutno najsigurniji način plaćanja.

Kada izvršite kupovinu, Apple Pay koristi specifičan broj i jedinstvenu oznaku transkacije. Tako vaš broj kartice nikad nije sačuvan na uređaju niti na Apple serverima, a kada izvršite plaćanje, broj kartice nikad nije dostupan niti podeljen sa trgovcem niti bankom.

Više o Apple Pay saznajte ovde.

Šta ovo znači za trgovce?

Jako mnogo. Procenjuje se da u Srbiji postoji preko 300.000 iPhone uređaja i gotovo svi su spremni za Apple Pay. Trgovci koji imaju paypass terminale su već u prednosti jer su automatski omogućili brzo i lako obavljanje kupovine, gotovo kao QR kod plaćanje. Ovi drugi, pa trebalo bi da razmisle da uvedu pos terminale. Čim pre. Jer ne samo da potencijalno gube Apple korisnike, gube i Android.

I ne samo to. Ukoliko imate online prodaju (ecommerce web shop) raspitajte se kod svog payment provajdera da li možete da uključite i prihvatanje Apple Pay načina plaćanja, ili kontaktirajte developera da izvrši implementaciju na sajt direktno. Više o tome na linku

 

*Disclaimer/Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan od strane Procredit banke.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.