Evo skoro deceniju već zagovaram taj famozni 21. vek, moderno poslovanje bez papira i pečata i što veću digitalizaciju poslovnih procesa. Pomogao sam u „ubijanju“ pečata, mnogim knjigovođama pomogao da shvate fakturu bez pečata, i mnogim startapovima i kompanijama pomogao da unaprede svoje poslovanje, počnu sa online prodajom i naplatom.

A najviše volim kada vidim svetle primere digitalizacije u offline svetu. Nažalost, morala je da se desi epidemija i sveopšta zdravstvena kriza da bi neki biznisi unapredili svoje poslovanje. Tako, Naftna kompanija Srbije (NIS) danas je predstavila inovativnu uslugu plaćanja goriva bez izlaska iz automobila.

A sve iz razloga očuvanja i zaštite zdravlja kako ljudi tako i njihovih zaposlenih. Što pozdravljam i na šta jako aplaudiram. Isprva, nisam mogao da poverujem, a onda sam morao i sam da se uverim. Otišao sam na benzinsku stanicu u kraju, da testiram. I radi! I to bogami lepo. Jako lepo. U nastavku dajem detaljne korake, instrukcije u formi pozitivnog iskustva sa ovim servisom:

Skinite aplikaciju

Prvi, logičan korak jeste skidanje aplikacije za iOS (iPhone) i Android uređaj. Instalirajte na telefon, i započnite registraciju. Kada završite sa registracijom i potvrdite email adresu i telefon potrebno je da u aplikaciju dodate karticu. Vodite računa da kartica inače može da se koristi na internetu. Jer iako ćete plaćati „offline“ to je zapravo online. Na kraju, formiraćete PIN četvorocifren broj koji ćete iskoristiti kasnije prilikom plaćanja. Kada sve završite spremni ste za plaćanje bez izlaska iz auta. Ne zaboravite da u samoj aplikaciji dodate i loyality karticu „sa nama na putu“ kako bi Vam se beležili bodovi.

Dobijte odličan dizajn na jednostavan, moderan i lak način preko Geelancer dizajn servisa. Preko 12.000 fantastičnih dizajnera na jednom mestu

Postupak na pumpi

Kada dođete na pumpu, otvorite prozor i recite zaposlenom koje gorivo želite i koliko želite. Ako imate auto na kojem mora da se otključa poklopac od rezervoara, ili mu dajte ključ da on to uradi (kako ne biste izlazili iz auta), ili vi izađite. Idealno je, jel te, da se automatski otključava i zaključava rezervoar. Kada zaposleni završi sa sipanjem benzina otvorite aplikaciju i pritisnite veliko naradžasto dugme sa ikonicom benzinske pumpe:

Potom unesite PIN i kliknite na „započni kupovinu“:

Prikazaće Vam se unete kartice i koju da izaberete da sa nje platite:

Nakon nekoliko trenutaka aplikacija će dati potvrdu da je uspešna kupovina:

Šta je sa računom, fiskalnim i gotovinskim?

Bilo je nekoliko pitanja kako funkcioniše sa računom, šta kada nekom treba gotovinski? Pa, zaposleni na pumpi će Vam do auta doneti fiskalni račun, a ako treba doneti i gotovinski račun na firmu. Samo im kažete PIB i eto ga račun. Presjajno. Zaista oduševljen uslugom. Nažalost, kroz aplikaciju ne može gotovinski račun (samo glasi na fizičko lice).

Preko same aplikacije imate evidenciju računa, gde imate sve račune i detalje računa.

A, takođe, i na mejl dobijate račun, u elektronskoj formi, te je stvar još lepša.

Zaključak

Fenomenalna usluga i način poslovnog procesa. Nisam očekivao da će sve funkcionisati tako dobro. Svaki početak je težak i uvek ima bagova, ali ovo je zaista radilo sve kako treba. Samo bih voleo kada bi firme bile proaktivne uvek, a ne samo kada su neke krize, jer ovakva usluga je ne trebala, nego morala biti uvedena u redovnom stanju. Sve firme treba da teže boljem, efikasnijem i modernijem poslovanju. U ovom slučaju, ja bih samo još malo unapredio u smislu da se kroz aplikaciju može uneti i firma (naziv, pib, matični broj) kako bi elektronski račun glasio na firmu i kako bi knjigovođe mogle da pravdaju, i što pre uveo QR kod plaćanje direktno sa tekućeg računa. Tako, zaposleni na pumpi ne bi morao da „trčkara“ do kase, pravi gotovinski i donosi nazad do auta, jer i to sve može elektronski.

Sve pohvale za NIS, bravo!

 

Disclaimer: Ovo nije sponzorisan tekst od strane kompanije NIS niti su na bilo koji način uticali na pisanje ovog teksta. Autor je samo želeo da pohvali pozitivne primere dobre poslovne prakse i modernizacije i digitalizacije poslovnih procesa sa ciljem efikasnijeg poslovanja i zaštite životne okoline. Smrt pečatima.

5 thoughts to “Plaćanje benzina na pumpi bez izlaska iz auta

 • Veljko

  Ovo je super stvar, samo sam imao dovoljno neprijatno iskustvo koje mi ne daje nadu da su mnogo mislili o sigurnosti podataka. Konkretno, registrovao sam se sa svojim podacima (jedva), bilo je nekih poteskoca, pa sam na pola odustao da bi nastavio kasnije. Umesto da moram ponovo da se registrujem ili da nastavim registraciju, bio sam ulogovan u neciji nalog gde sam video maltene sve informacije, srecom nije ubacio platne informacije, inace bih kontaktirao osobu na bog zna koji nacin da ga obavestim.

  S tim u vezi, cekacu par zamorcica u mojim krugovima koji su koristili aplikaciju i nisu ostali bez para da krenem da koristim aplikaciju.

  Odgovori
 • Alex

  Važi na svim benzinskim pumpama ili samo na NIS-ovim?

  Odgovori
 • zverko

  Važi na određenim NIS i Gazprom pumpama. Na njihovim sajtovima imate tačno gde https://www.gazprom-petrol.rs/sites/default/files/files/Spisak_benzinskih_stanica_sa_uslugom_DriveGo_4_9_Lat.pdf

  Odgovori
  • Alex

   Bilo bi daleko bolje da naprave aplikaciju koja ovo radi na svakoj, bilo kojoj pumpi (NISovoj, OMVovoj, EKOvoj, MOLovoj,…). Ovako mi deluje polovično – isto ko što nema jedna aplikacija za naruciti taxy nego moram da ih imam 10 u telefonu.

   Odgovori
 • Miki

  U soku sam kako ovo nisam primetio. Fantasticno. Realno, uvek sam u zurbi, kad skontam da li fali corbe poludim, kasnim. Bravo.

  Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.