Zanimljiva teza o novinarstvu, blogovima i internetu se provlači kroz celu DareDevil seriju. Teza govori o tome da je klasično novinarstvo mrtvo, da moderni ljudi, a najviše tinejdžeri koristite internet kao primarni izvor informacija i naravno čitaju blogove. Ali, na internetu su šum, neproverene i netačne informacije, gluposti… Ljudi su zatupljeni glupostima poput igrajućih mačaka i poznatih ličnosti, starleta, dok prave vesti prolaze kroz nas ni ne primećujući ih. I zaista, svedoci smo kako klasično novinarstvo umire, a blogovi jačaju. Ali…

20935579
[SPOILER – ne čitaj ako nisi gledao seriju ili ne voliš spojlere]

Na kraju, novinar Urich koji je radio za prestižne New York Bulletin novine, u rangu naše Politike, dobija otkaz jer urednik nije hteo da objavi vest koju je istraživao. Vest nije želeo da objavi jer novinar nije imao dokaze za svoje tvrdnje. Iako su tvrdnje bile tačne. Novinar je pokušao da plasira vest koja bi zaustavila ili omela velikog zločinca Fiska u svojim namerama. Ali nije mogao. Jer nije imao proverene informacije. Niti ozbiljne izvore. Znate ono na engleskom „reliable sources“. Dok se DareDavil noću borio protiv zlikovaca, novinar je pokušavao da mu „legalno“ pomogne.I šta sada radi? Pokreće svoj blog. Da ispriča istinu. Nažalost ni to nije stigao jer je ubijen. Od zločinca kojeg je želeo da raskrinka.

Daredevil_Red_Suit_13

U isto vreme blogovi su i loši i dobri, a opet u isto vreme klasično novinarstvo je i dobro i loše. Dođe ti da se zapitaš? Dok u Srbiji klasično novinarstvo može da piše šta želi, gde se objavljuju bilo kakve polu-kvazi-informacije, na zapadu je malo drugačije. Tamo postoji neki moral (koliko-toliki) i neko pravosuđe koje te kažnjava kada pišeš laži ili neproverene informacije. Sa druge strane, internet je velika pretnja po pravo novinarstvo. Na internetu može svako da napiše šta god poželi. Zakoni ne postoje koji bi to osudili. Mislim postoje, ali ćeš teško uhapsiti ili osuditi nekog blogera ako ne znaš ni ko je, ni gde živi, ni za koga radi. Zato u Kolumbiji, Meksiku i Rusiji ubijaju blogere. Jer su velika pretnja. I tako, blogeri mogu pisati o glupostima, ali i o važnim temama, kada već klasično novinarstvo ne želi ili nema snage. A klasično novinarstvo se trudi da piše o „seksi“ vestima jer to danas prodaje novine, dok prave vesti ostaju u blatu.

Pogledajte ovaj video i shvatićete o čemu govorim (izvinjavam se na lošijem snimku):

Šta je danas zapravo prava vest? Koja je budućnost interneta i šuma koji se pojavljuje na njemu? Koja je budućnost pravog novinarstva i šta je pravo novinarstvo? Kome verovati? 

3 thoughts to “Šta nas DareDevil serija može naučiti o novinarstvu i blogovanju

  • Nikola Mojović

    Ja i dalje više verujem štampanim medijima (Vreme, NIN, Danas) nego bilo kom „internet“ mediju. Budućnost novinarstva će zavisiti od toga šta čitaoci traže i da li mogu da sebi priušte kvalitetno novinarstvo. A već sada znamo da ih kvalitet ne interesuje, navedeni mediji jedva preživljavaju. Pošto o kvalitetu medija se priča samo kada je neki moralni outrage ali van toga ljude boli uvo.

    Odgovori
  • Daredevil

    Kad ce onaj obećani post o dirura avanturi?

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.