​Rijaliti. Gole pozadine. Starlete. To se danas traži. To narod želi. Toga je gladan. Zato nam je i novinarstvo takvo. Samo se o tome piše. Obrazovanje nije toliko važno. Naučnike i nauku niko ne šljivi ni dva posto. Kome oni još trebaju. Da li će nam deca imati znanje ili ne, nikog ne tangira ni malo. Ama baš ni malo. Ulaganja u nauku su simbolična.

Nauka? Šta to beše? Srbiji ne trebaju naučnici. Njih izvozimo Americi, Kanadi, Australiji. Tamo razmišljaju, stvaraju, probijaju granice a njihova pamet ostaje tamo. Neko bi pomislio da nemamo naučnike. A ima ih. I više nego što mislite. Uprkos izdvajanju od mizernih 0,3% BDPa. Jedna Švedska ulaže 4,3% BDPa. Jer zaista napredne zemlje znaju da ulaganje u nauku nije trošak već investicija. Za bolju i lepšu budućnost. Nije bez razloga Nikola Tesla napustio Srbiju sa 19 godina. Ali, iako se generalno slabo ulaže u nauku, ne znači da niko ne ulaže. Ima ko hoće.

 The 10 Inventions of Nikola Tesla That Changed The World
Nada postoji. Nije sve izgubljeno. Gotovo sigurno niste znali da je Centar za razvoj liderstva započeo realizaciju programa „Pokreni se za nauku“ koji ima za cilj da podrži sve one mlade, talentovane i perspektivne naučnike i naučnice u Srbiji a u realizaciji svojih ideja i ostvarenju nezavisnosti u naučno-istraživačkom radu. Pet stipendija od po 600.000,00 dinara biće dodeljene mladim naučnicima i naučnicama koji su doktorirali posle 1. januara 2009. godine koji su zaposleni u naučnoj ustanovi u Srbiji u oblasti medicinskih i prirodnih nauka i to: medicine, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarnih istraživanja u navedenim oblastima. Poenta ovog programa je da se nagradi zalaganje, trud, naporan rad i nadasve krv i znoj koji su uložili ljudi ne planirajući da pobegnu iz ove zemlje već da ostanu i možda uspeju da zaista i budu naučnici a ne starlete ili prodavci u butiku.

Konkurs za stipendije u okviru projekta otvoren je od 21. decembra 2015. i trajaće do 1. marta 2016. godine a naučnici mogu aplicirati OVDE!

nauka

Eto, postoji neko ko brine o budućnosti ove zemlje. I ovim putem pozivam naučnike da se prijave i apliciraju za ovu sjajnu stipendiju, a pozivam i sve dobre ljude da preporuče ovu stipendiju svojim prijateljima naučnicima. Jer budućnost je neizvesna, i mi je moramo učiniti izvesno dobrom za ovu našu dragu zemlju. Hvala svima koji ostaju u ovoj zemlji i bore se za bolje sutra.

2 thoughts to “Pokreni se za nauku: Ulaganja u nauku su simbolična ali još uvek ima onih koji pomažu

  • nenad

    podrzavam sve sto je vezano za nauku, iako nisam u nauci. Stvarno se malo ulaze, a i to malo para ode na pogresno mesto. PO meni glavni problem je u Univerzitetima i univerzitetskim profesorima, oni su dobro placeni i ne bune se, brane ovaj sistem koji samo njima odgovara i zadovoljni su zabokrecinom.

    Odgovori
  • Sasa

    Teziti modernim i novim tehnologijama a imati sistem skolstva za 18 vek nije moguce.Ulaganje u nauku kako je lepo napisano u ovom tekstu nije trosak nego investicija.

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.