mzl.ycswtjrz

Dobijam dosta pitanja svakodnevno, na razne teme: marketing, biznis, startapovi i naravno internet poslovanje. Iskreno, trudim se da sve što mogu kupujem u Srbiji. I tako doprinosim domaćem tržištu, domaćim startupovima i kompanijama, kao i domaćoj ekonomiji. Naročito volim etrgovinu. To svi već znaju. Ništa lepše i lakše nego kad kupiš nešto iz fotelje i platiš internet karticom. Ali, ne može se uvek sve naći u Srbiji, a nekad i ne želim da budem ovca. Recimo, skoro sam kupio ženi iPad mini 2 Retina kod domaćeg Apple sellera. Potom sam (normalno) želeo (čitaj: morao) da joj kupim lep crveni case kako bi mogla lagodnije da radi na njemu. Prvo sam pogledao razne „kejsove“ i futrole u radnji gde sam kupio iPad. Cene su nenormalne. Od 2.000 do 4.000 za one osnovne, lošeg kvaliteta. Ove „kao“ malo kvalitetnije se kreću i preko 10.000,00 dinara. To naravno nije dolazilo u obzir. Potom sam pogledao na Limundu i Kupindu. U tom trenutku, nažalost, nije bilo nijedne futrole u crvenoj boji, kakvu je ona želela. Bilo je u drugim bojama, ali ne u crvenoj. Bilo je i dosta drugih modela, ali nismo želeli takve. To nam sve nije odgovaralo. Nama, u tom trenutku. Onda sam rešio da poručim preko jednog od najvećih svetskih sajtova Ali Express.

Screen Shot 2015-02-01 at 16.29.02

 

Ali Express je jedan od najvećih sajtova za online kupovinu i prodaju u svetu. Nešto poput eBaya ili DXa. Dok je DX ogromna svetska prodavnica, gde zapravo oni sami prodaju sve proizvode, Ali Express okuplja veliki broj prodavaca koji prodaju svoje (nove) proizvode. Zanimljivo je to da, poput DXa, imaju ugovor sa Kineskom Poštom i za većinu proizvoda je slanje u ceo svet besplatno. Pa i Srbiju. Dakle, nema poštarine. Besplatno je. I nadasve, kupovina preko AliExpressa je izuzetno jednostavna.

unnamed-2

Šta je potrebno da biste kupovali preko interneta

Da biste kupovali preko interneta naravno potrebno je da imate internet karticu. Jer na sajtovima poput Ali Express ne možete plaćati uplatnicom, u pošti ili putem ebankinga. Sem ako niste Kinez iz Kine. A čak i tada verovatno nećete moći jer sajtovi poput Ali Expressa primaju isključivo platne kartice. Ipak je tamo 21. vek. Dakle, prvo je potrebno da otvorite (izvadite) internet platnu karticu. To je jako jednostavno. Sve banke u Srbiji (gotovo sve) imaju internet platne kartice i nije potrebno imati tekući račun. Jer se te kartice vezuju za poseban namenski račun na koji uplaćujete sredstva pre svake kupovine. Recimo, u Banci Poštanska Štedionica imate Visa internet platne kartice koje otvorite za 2 minuta u bilo kojoj ekspozituri.

visainternet

Postoje dve vrste, dinarska i devizna. Za dinarsku je potrebno uplatiti 2.000,00 dinara depozita (koji uvek stoji i ne dira se) i kada dobijete karticu, na nju uplaćujete iznos u dinarima i kupujete preko neta. Recimo želite da kupite iPad mini 2 futrolu preko Ali Expressa koja košta 6$ to vam je oko 650,00 dinara. Vi uplatite lepo 700,00 dinara i Banka vam odmah preračuna i skine u dinarima. Ja lično koristim dinarsku karticu jer mi je lakše. Kako imam ebanking aplikaciju Poštanske Štedionice za ajfon, kad nešto želim da platim preko neta samo prebacim sa tekućeg računa na karticu i gotovo. Sa druge strane, postoji i devizna internet Visa kartica. Za nju je potrebno izdvojiti 20,00 eur depozita i kada je dobijete, koristite je tako što na nju uplaćujete u evrima. Lično ne preferiram ovaj način jer bih morao da se cimam do šaltera svaki put i da uplaćujem devize (evre). Jer u Srbiji je sve komplikovanije za evre. Neke banke imaju i tu mogućnost da preko svog ebankinga kupiš devize i uplatiš na devizni račun koji je vezan za Internet karticu. Poštanska štedionica to nema. A i da ima ne bih koristio. Jer onda dva puta menjam kurs. Prvo kupujem evre za dinare, po jednom kursu, a potom plaćam preko Ali Expressa futrolu za 6$ gde mi Banka menja dolare za evre. Bespotrebno maltretiranje.

Imajte na umu da možete plaćati i sa nekim standardnim kreditnim ili debitnim karticama preko interneta, odnosno onim karticama koje nisu definisane kao Internet. Sve zavisi od banke do banke i njihove poslovne politike. Recimo neke banke su ukinule opciju internet plaćanja na svim karticama i uvele novu kategoriju „internet kartice“. Neke druge banke dopuštaju da se njihovim kreditnim ili debitnim (osnovnim) karticama plaća na internetu, a pritom su uveli i posebnu Internet karticu. Dakle sve zavisi od banke do banke, ali ja snažno ne preporučujem plaćanje preko interneta bilo kojim karticama sem tih posebnih Internet kartica. Naročito ne kreditnim karticama. 

Kada izvadite internet karticu spremni ste da kupujete online. Sve što vam je potrebno jeste novac 🙂 Normalno.

Ok, imam internet karticu i novac, šta dalje?

Sada je potrebno da se besplatno registrujete (napravite nalog) na Ali Expressu.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.09.57

Ukoliko Vas mrzi da popunjavate sve podatke možete iskoristiti Facebook login.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.10.59

Kada napravite Vaš nalog možete krenuti sa kupovinom. U gornjem pretražnom polju (search box) pretražujete šta vas interesuje, po nazivu proizvoda ili po kategoriji. A i na naslovnoj strani možete videti šta su oni izdvojili kao „najbolja ponuda“. Kada nađete na neki proizvod kliknete na njega. Otvara Vam se novi prozor gde su sve informacije o tom proizvodu:

Screen Shot 2015-02-01 at 16.37.20

1. Cena – u dolarima. Ali, iz Vašeg naloga možete izabrati i druge valute poput evra, funte, rublje i slično. Vama će se svakako račun kartice zadužiti u inicijalnoj valuti, odnosno dinar ili evro. Zato ako imate dinarsku karticu nije važno koja je valuta, a ako imate deviznu (evro) karticu najbolje je da izaberete evro kao valutu plaćanja.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.14.47

 

Takođe, imajte na umu da većina trgovaca daje dobre popuste na veću količinu. Tako, ako neki proizvod naprimer košta 2$ platićete 2$. Logično. Ali, ako želite da poručite 10 komada, dobićete dobar popust. Popust zavisi od trgovca do trgovca.

Screen Shot 2015-02-01 at 19.27.28

2. Poštarina – ovo je jako važno! Ovo morate dobro pogledati i voditi računa! Jer nemaju svi proizvodi besplatan shipping za Srbiju. U tom slučaju će pisati cena, uglavnom DHL-om koja može iznositi i do par stotina dolara. Što je naravno neisplativo. Jer, ako kupite nešto za par dolara, poput ove futrole što sam ja gledao, a nije besplatan transport, doćiće vam na kućnu adresu i platićete par stotina dolara. U najboljem slučaju neki proizvodi imaju slanje preko svoje Kineske pošte koja košta par dolara, ali DHL košta mnogo više a neki šalju isključivo DHLom. U tom slučaju obavezno imajte konopac u rezervi negde u kući da možete da se obesite ko čovek.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.19.40

 

3. Ocene prodavca i feedback – ovo je takođe jako važno. Jer nisu svi prodavci dobri, iskreni i kvalitetni. Recimo, skoro sam kupio neki case za iPhone 6 plus koji je katastrofa. Plaćen oko 3$ ali ne vredi ni pola dinarske pare. Što više ovih dijamanata to je prodavac bolji. Preporučujem da se klikne na feedback gde ćete videti kako su drugi ljudi ocenili tog prodavca.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.23.33

4. Finalni korak Buy Now – Klikom na ovo dugme kupujete proizvod. Odnosno vodi Vas na novu stranu gde ćete potvrditi Vašu adresu na koju će Vam stići paket, a na sledećem koraku i podatke sa Vaše internet kartice i potvrditi kupovinu. U finalnom koraku će Vaša internet kartica biti zadužena (ili odbijena ukoliko nemate dovoljno sredstava).

Screen Shot 2015-02-01 at 18.26.31

 

Ok, platio sam karticom, šta dalje?

Ništa. Sada čekate. Potrebno je između 8 i 40 dana da paket stigne. Sve zavisi od Kineske pošte ali i Srpske Pošte. Uglavnom je problem u našoj Pošti (koja je još uvek u 16. veku), koja nema kvalitetan informacioni sistem, niti kadrovski. Paket stiže iz Kine do srpske granice za oko 5-8 dana. Potom ume da ostane tu i po 20 dana. Za jedan proizvod sam čeka 3 meseca jer su radnici u Pošti bili po odmorima, nemaju dovoljno ljudstva pa nije imao ko da pregleda sve pakete. Ali, to je bilo davno. Da ne grešim dušu sada su bolji. Jedan proizvod što sam skoro kupio sam čekao 25 dana. Dok sam ovaj iPad mini case dobio za ukupno 12 dana. 6 dana je putovalo iz Kine do Srbije, a potom od severa Srbije do Beograda još nekih 6 dana. Kada kažem „putovalo“, naravno da nisam bukvalno, već je nekih 6 dana stajalo tamo dok neki carinik (odnosno poseban radnik pošte zadužen za carinjenje) nije pregledao sve.

Da li plaćam neke carine i poreze prilikom dostave proizvoda?

I da i ne. U zavisnosti. Ukoliko kupujete nešto do 50,00 eur od pravnog inostranog lica, odnosno do 70,00 eur od fizičkog inostranog lica, onda ne plaćate carinu. Jedino što možete platiti jeste PDV. PDV određuje carinik (odnosno poseban radnik pošte) direktno na prijemu paketa prilikom uvoza u zemlju. Sve zavisi od njega. On ako proceni da treba PDV platićete ga. Nekada odluče da ne treba. Recimo, za ovaj iPad mini case što sam kupio nisam platio nikakav PDV. Samo mi je stiglo u poštansko sanduče. Čak nisam morao da se cimam do pošte da preuzmem paket. Ukoliko premašite navedene cene onda ćete platiti carinu.

Reklama: Do kvalitetnog dizajna lako, brzo i efikasno preko najvećeg dizajn servisa na Balkanu. Preko 13.000 dizajnera čeka na vas

Da li je internet kupovina bezbedna?

Ovo pitanje me najviše nervira. Zapravo mrzim ga. Zašto? Zato što se u Srbiji, zemlja koja je poznata po teorijama zavera, vodi izuzetno negativna kampanja protiv internet poslovanja. Neobrazovano i neuko stanovništvo, naročito novinari zastupaju tezu da je internet kupovina izuzetno nebezbedna. Što apsolutno nije tačno. Recimo na Limundu je procenat prevara oko 0,004%. Ponavljam nula zapeta nula nula četiri. Što je statistička greška. Na AliExpressu imate i Buyer protection što znači da ako ne dobijete ono što je opisano, ili dobijete pokvareno, polomljeno odmah vam se vraća novac na karticu sa kojom ste platili.  Takođe, ukoliko proizvod ne stigne na adresu opet dobijate novac nazad.

Screen Shot 2015-02-01 at 19.50.50

Pritom, čak i da Vam hakeri ukradu podatke o internet kartici ne mogu je koristiti jer na njoj nemate sredstava. Zato sam gore u tekstu rekao da je za internet plaćanje najbolje koristiti iskljućivo internet karticu. Jer ona je debitna, ne može da vas odvede u minus, a na nju uplaćujete novac samo onda kada kupujete nešto, i kartica se odmah „isprazni“. Takođe, kod većine banaka možete stavljati dnevni limit na internet karticama, ukoliko želite, pa neko i da želi ne može vas „ojaditi“.

A šta temu internet bezbednosti ima da kaže Jovan Šikanja, specijalista za internet bezbednost u Limundu:

Elektronska trgovina je siguran način za obavljanje kupovina i prodaja ukoliko se koristi na pravi način. Sumnja u sigurnost elektronske trgovine posledica je, uglavnom, nedovoljne obaveštenosti i generalno slabe edukacije o tome kako stvari na internetu funkcionišu. Več znamo da nepoznato ponekad stvara iracionalan strah. Ukoliko se koristi na pravi način, elektronska trgovina može biti i sigurnija od klasične “offilne” kupovine. Rešenje je edukacija.

Prvi korak je da razumemo internet i da ga osvestimo kao deo naše svakodnevice. Svima nam je jasno zbog čega ne ulazimo u pun autobus sa punim novčanikom koji do pola viri iz zadnjeg džepa ili zbog čega nam ne bi na pamet palo da automobil ostavmo otključan na nekom mračnom parkingu u sumnjivom delu grada. Međutim kada odemo online, slične stvari radimo potpuno drugačije. Klikćemo na svašta, ostavljamo brojeve kartica na nekim sumnjivim sajtovima, delimo lozinke sa prijateljima i slično. To je mesto gde nastaju i internet prevare.

Ključna stvar u online kupovini je pridržavanje saveta za sigurnu kupoprodaju koji se vrlo malo razlikuju od sajta do sajta. Sa druge strane – bistro razmišljanje i izbegavanje udice. Ni u jednom univerzumu ne može nov iPhone 6 da košta 200 evra. Ukoliko poverujete u to proći ćete kao generacija naših roditelja koje je na granici kupovala video rekordere upola cene. Jedina mana je što su bili od drveta.

Sa druge strane i sami portali se trude da olakšaju korisnicima ovaj deo. Tako da sve češće se koriste escrow sistemi plaćanja. Ebay, Alibaba ali i Limundo i Kupindo u Srbiji idu ka zaštiti kupaca i novčanoj nadoknadi ukoliko do štete dođe.
Uz konstantan rad na edukaciji i uporednom razvijanju sistema zaštite elektronska trgovina imaće još svetliju budućnost.

Dakle, interent kupovina je BEZBEDNA ma šta mediji i javnost pričali i mislili.

Promo: Za bilo kakav dizajn tu je Geelancer! Najveći regionalni dizajn servis sa preko 12.000 dizajnera. Dobićeš više od 200 ideja od kojih biraš najbolju!

392 thoughts to “Kako kupovati preko AliExpressa #etrgovina

 • Selidbe Beograd

  Svaka čast na detaljnom objasnjenju, imali smo iskustva sa ovim sajtom, uglavnom je dobro, sve je stiglo, poneka naplaćena carina od 200-400 dinara i za jednu pošiljku proizvod smo dobili lošijeg kvaliteta od prikazanog. Konkretno za isti proizvod(španer za nošenje stvari za selidbe) prvi put nismo imali dodatnih troškova a drugi put smo platili 300 dinara, iako je njegova cena bila oko 10 dolara.

  Odgovori
 • Irena

  Interesuje me sta raditi kada narucena posiljka ne stigne? Naime, prva koju sam narucila je otisla na pogresnu adresu i neko drugi je preuzeo. U posti su mi rekli da nemaju resenje za to i da su takve greske svakodnevne. Drugu posiljku nisam ni mogla da pratim, jer kada ukucam kod za pracenje, stoji da nema podataka. Sta sada?

  Odgovori
  • zverko

   Ako pošiljka ne stigne, onda imate opciju „Open Dispute to Make a Refund“ gde vam vraćaju novac. Pošta nema veze sa tim. Ako ste vi prodavcu dali vašu adresu a on poslao na drugu, to je njegov problem. Što se trekinga tiče, često daju bezveze neki broj, ali opet tu je AliExpress koji posreduje. Čim vide da su vam dali pogrešan broj odmah vraćaju novac. Više info ovde http://www.aliexpress.com/buyerprotection/index.html

   Odgovori
   • Irena

    Hvalaaaaaaaaa…..

    Odgovori
    • Darko Vidić

     Nema na čemu, drago mi je da mogu pomoći 🙂

     Odgovori
     • Ivana29

      Cao darko. Jutros mi je prvi put stigao proizvod iz alija pokvarena elektricns cigareta. Kako da se zalim? Hvala

   • Kiza

    Ja sam narucio telefon za koji je pisalo da ima 8800 mAh bateriju. Cim je stigao bilo mi je jasno da je baterija bar 3 puta manja, morala bi da bude velicine prosecnog telefona, isao sam na Dispute ali nisu hteli da mi vrate ni deo para. Ugasio sam account i nemam nameru vise nikad da kupujem na Aliexpress-u, a i na eBay-u cu da se cuvam kineza.

    Odgovori
 • Vojislav

  Darko oduševljen sam tekstom. Svaka ti čast za ovo pisanje. Ovaj tekst je ono što je potrebno najbrojnijim korosnicima interneta. Sve najbolje u daljem radu.

  Odgovori
  • Darko Vidić

   Zahvaljujem se na lepim rečima. Daje mi elan da još bolje i češće pišem 🙂

   Odgovori
   • Jadranka

    Davno sam citala ovako pametne blogove, svaka cast

    Odgovori
 • nebitno

  otkrio si toplu vodu

  Odgovori
 • Bebika

  Odličan tekst i sjajno napisano uputstvo. Ja bih samo da dodam svoje iskustvo – 8. januara sam naručila patike preko ovog sajta, kod nas su oko 13k din a ja sam ih platila 56$. Plus poštarina (taj prodavac nije imao opciju besplatne dostave) oko 22$. Sve u svemu oko 6.500 din prema 13.000. Patike su stigle, posle 17 radnih dana, krajnji rok je bio 22, iste kao sa slike, dobar broj, sve ok. Da se zna 😉

  Odgovori
  • Darko Vidić

   Kod patika se jedino plašim veličine gazišta i broja. Ipak imam 49 broj 🙂 Ali, moraću jednom da probam i sa kupovinom patika

   Odgovori
 • Milan Stanojević

  Evo da preporučim debitnu karticu za mlade do 26 godina, besplatno održavanje računa http://stanojevicblog.blogspot.com/2014/07/besplatno-odrzavanje-tekuceg-racuna.html

  Odgovori
 • cica

  Da bi se izbeglo placanje pdv-a, uvek u napomenu stavite prodavcu da robu salje kao gift.

  Odgovori
  • Chola

   fala care

   Odgovori
 • Millos Pop

  A sta je se dodatnim troskovima? Provizija (banke ili koga vec) prilikom placanja i postarine od granice do narucioca?
  Hvala

  Odgovori
  • Darko Vidić

   1. Ne postoje dodatni troskovi, sem odrzavanja kartice (ukoliko postoji) a u većini banaka je besplatno. Neke banke naplaćuju samo izdavanje kartice dok je održavanje besplatno.

   Provizije za transakcije ne postoje

   2. Postarina od granice do tebe je nula dinara, ukoliko si kupio proizvod na AliExpressu gde je besplatno slanje (free shipping to Serbia)

   Odgovori
   • Milica

    jel znas u kojim bankama je besplatno odrzavanje? i koliko se naplacuje inace odrzavanje i izdavanje?

    Odgovori
 • snezzana

  hvala na poucnom tekstu.
  Odavno se nosim mislju da narucim nesto preko AliExpressa, ali me u nedoumicu dovodi kategorija „najmanja moguca kolicina“. Naime, shvatila sam da neke stvari salju samo ako se kupi 1000 ili vise komada. Gresim li?

  Odgovori
  • Darko Vidić

   Zdravo,

   Nema takvih ogranicenja. Barem ja nisam nikada video. Svakako, na svakom proizvodu jasno piše način prodaje. Kolika je cena po komadu, kolika je na vise komada i slično.

   Pozdrav

   Odgovori
  • Ranko

   Snezana, pretpostavljam da ste ulazili na Alibabu a ne na Ali Express, proverite

   Odgovori
   • Marija

    Snežana je u pravu, neki proizvodi imaju ograničenje u količini, tj. mora da se poruči najmanje koliko odrede da bi poslali

    Odgovori
 • S.P.

  Posto sam nova na Aliexpressu, potreban mi je savet,odnosno objasnjenje. Cula sam se sa Kinezom preko poruka i rekao mi je da ce mi dati popust (posto narucujem 3 futrole), ali da prvo narucim,pa da ce onda formirati cenu. Uradila sam porudzbinu, ali nisam jos izvrsila placanje,jer me Aliexpress duzi sa punom cenom proizvoda. Sad mi nije jasno kako ce taj Kinez da mi to naplati manje? (Izvinjavam se ako sam iskomplikovala, nadam se da ste me razumeli) Pozdrav!

  Odgovori
  • zverko

   Zdravo,

   Ne može da kreira popust kasnije jer je potrebno odmah platiti preko kartice kako bi se izvršila porudžbina. Na svakom proizvodu piše da li postoji popust na veću količinu i koju, i onda ako piše za 3 i više proizvoda ide 3% popust, on se automatski odobrava na zadnjem korako prilikom poručivanja. Tu piše puna cena minus popust i koliko je za plaćanje.

   Nadam se da sam odgovorio na vaše pitanje.

   Pozdrav

   Odgovori
   • Zile

    Da li sam dobor razumeo ali postarina je besplatna ukoliko kod shiping opcije pise free shiping to Serbia a ukoliko nije na tom mestu pise koliko ona iznosi?

    Odgovori
    • Darko Vidić

     Tako je

     Odgovori
     • Olga

      Ja sam odmah platila postarinu…da li je tu uracunata sva postarina ili cumorati jos nesto da doplatim

 • Šopaholičar

  Super tekst. Puno stvari sam kupio preko Alija sve bez problema. Jedino moraš stvarno čitati povratne informacije o prodavcu. Nego, ja sam prešao na „next level“ 🙂 i počeo naručivati i sa američkog Ebay-a.
  Nisam mogao verovati, da dosta američkih prodavca šalje besplatno robu „Worldwide“ pa tako i u našu zemlju. Kupio Nalgene bocu od 1l. Ljudi… čovek mi je poslao novu robu besplatnom poštarinom, još i „trekking“ broj dobio i pratio USPS.com-a. Bukvalno kao da sam tamo kupio u nekoj prodavnici. Tako sam ponosan na sebe hahahaha

  Odgovori
 • Loco

  Postoji jedan problem sa Aliexpresom ali i sa nasom Postom.

  Naricivao sam nekoliko puta sa aliexpressa, i ono sto me posebno iritira je vreme salnja. Uglavnom svi prodavci salju brzo ali takodje moze se desiti da cekate i po 20 dana dok oni ne posalju i jos jedno mesec dana dok stigne. To sve pise na statusu porudzbine.

  Na jednoj porudzbini prodavac je imao rok 20 dana da mi posalje, bukvlano je 19 dan posalo i cekao sam jos jedno 2 nedelje da stigne.

  Jednom sam takodje cekao 20 dana, prodavac nije poslao robu, novac mi se refundovao. Nije bio problem u novcu vec mi je taj proizvod trebao, pa posto taj prodavac nije poslao morao sam kod drugog da narucim. Izgubio sam 20 dana zbog ovog prodavca koji nije poslao i jos jedno 7 dana dok mi nisu refundovali.

  Tako da je moj savet u vezi ovog: uvek pitajte prodavca da li ima na lageru odmah proizvod i da li ce poslati brzo.

  Drugi problem je posta. Imaju neke fantomske troskove. Ukoliko placate pdv na robu, dobice te od carine papir koliko treba da platite, sve pise, osnovica po kojoj se carini. Medjutim na sve to posta dodaje neke njihove troskove. Uvek ce se razlikovati krajnja cena koju cete platiti od one koje pise na papiru koji dobijete od carine, zavisno od cene robe, moze biti od 50 din do 500 i vise dinara.

  Kada sam ih pitao sta je to, kazali su da je to provizija koja posta naplacuje nama uslugu naplate za carinu! A pri tom ne izadaju nikakav racun, dokaz o uplati, apsolutno nista i tako vec godinama!

  Odgovori
 • Darko

  Da li je banggood isto siguran za kupovinu?

  Odgovori
 • Vlada

  Imao sam sjajna iskustva sa aliexpresom ali mi se sad pojavljuje poruka da mora da ukucam Alixperess password!!???! To mi se pre nije desavalo i ne znam o kojoj se to lozinci radi… Pomaži, ako znaš o čemu je reč 🙂
  Pozz

  Odgovori
  • zverko

   Klikni na zaboravljena lozinka i napravi novu. Za AliExpress je potrebna lozinka bas kao i za Facebook

   Odgovori
   • Vlada

    Ok, ali se ne radi o klasičnoj lozinci koju sam ja napravio kada sam formirao Alipexpress nalog. Sada mi traži šestocifrenu lozinku u trenutku kada trebam da platim i piše „Your Alipay password“…

    Odgovori
    • Darko Vidić

     Ako si napravio AliPay nalog onda ti treba šifra od njihovog servisa. Alipay je konkurencija PayPalu i dosta je rasprostranjen servis u Aziji. Prilikom plaćanja nemoj izabrati tu opciju nego samo plati karticom. Ukoliko ne može, onda idi na opciju „zaboravljena lozinka“ ali na tom AliPay servisu

     Odgovori
     • Vlada

      Puno hvala na odgovoru! Pozdrav

 • Goran

  Pozdrav, zanima me da li je neko imao iskustva sa poručivanjem malo kabastijih stvari, stvari koje ne mogu baš da stanu u poštarov džep? Preko kojih službi iz Srbije to stigne do moje adrese?

  Odgovori
 • zverko

  Pa ja sam porucio case za iPad. Stigne u postu, postar donese papiric i onda sa tim papiricem odeš i podignes u Posti

  Odgovori
 • Ivana

  Pozdrav, planiram da narucim preko aliexpressa, pa me zanima da li se postarina koja je npr. 7e kasnije uvecava? Nije free shipping, jasno pise da je toliko ali ne znam da li ce kasnije kada mi stigne proizvod postarina biti veca.

  Odgovori
 • Filip

  Pozdrav! Prilikom kupovine na aliexpressu nakon unetog broja racuna i svih ostalih podataka sajt mi je izbacio sledece:
  Payment failed.
  Reason
  Your card has insufficient funds or is over credit limit.
  Suggestion
  Please try another card or payment method.
  Koristim Internet karticu Postanske stedionice sa deviznim racunom. Da li je mozda problem sto sam uplatio „samo“ 25e, odbijeno mi je 2-3e za izradu kartice, a na kartici je ostalo oko 20e, koje koliko sam ja razumeo ne mogu da koristim, jer ostaju kao depozit? Unapred hvala!

  Odgovori
  • Darko Vidić

   20€ uvek stoji kao depozit i to se ne troši. Moras uplatiti preko toga još novca i to koristiš

   Odgovori
   • Ruzica

    3 puta pokusavam da porucim,platim i uporno mi pise CLOSED. Juce uzmem karticu od sina iz Amerike i opet nece, kontakt.prrodavca i kaze:

    ear friend

    You have a refund.

    You need the product to repurchase
    Nemam pojma sta dalje?
    Moze pomoc 🙂 na mail

    Odgovori
 • Aleksandar

  Pozdrav svima,
  Hocu da kupim telefon,kosta 92 dolara,pa me interesuje da li se placa carina i koliko?
  Hvala….

  Odgovori
 • slavisa ignjatovic

  sta znaci ovo oreders?
  recimo 17?
  da li je to minimalni broj komada koji se moze poruciti ili brod komada do sad porucenih?

  Odgovori
  • Darko Vidić

   Ako misliš na „orders“ to je broj kupljenih komada do sada

   Odgovori
 • bambino

  sta se desava ako narucim vecu kolicinu, na primer narucim 50 rucnih satova? jel problem da to prodje carinu,ili se posebno naplacuje? ili na primer 20 majica itd. jel imaju neka ogranicenja. pozzdrav

  Odgovori
  • zverko

   Plaća se carina ukoliko iznos prelazi 50-70eur

   Odgovori
  • Borko

   Vrlo je verovatno da neces uopste moci da uvezes tu posiljku od 50 satova. Uvoz je dozovoljen za licnu upotrebu a za komercijalnu preprodaju ide drugacije .Trazila bi carina da dostavis podatke da imas firmu i jos neke papire ili bi samo rekla zabranjen uvoz i vratili nazad robu.

   Odgovori
   • Nenad

    Moze da se poruci i 50 kom, podeli po familiji i prijateljima po dva komada i tako poruci, prolazi, znam iz iskustva, ali nikako vise od dva inace eto carine i pdv-a

    Odgovori
    • Minaa

     Zdravo,i ja sam od skoro u toj prici,pa me zanima kako mislis podeli po familiji? Ako sam razumela,mozes sa Allia da narucis na druge adrese sa tvog naloga i tako rasparcas narudzbine?

     Odgovori
 • m1106r

  Šta se dešava ako naručim više komada srebrnog nakita, kako će to protumačiti carinik, lična upotreba ili šverc, koliko ću platiti carinu i koji su dodatni troškovi , primer na cifru od 100 $ ???
  Pozdrav.

  Odgovori
 • mayche

  Nedavno sam narucila robu, cija ukupna vrednost ne prelazi 50 e. Radi se o power bank bateriji, futroli za tablet, i nekoliko narukvica, koje su sve od po par evra.

  S obzirom da su od razlicitih prodavaca, pravnh lica, da li to znaci da bi za svaki morala posebno da placam otvaranje i te cuvene postanske troskove, tj. da li u tom slucaju roba putuje odvojeno? Hvala! 🙂

  Odgovori
  • zverko

   Svaki proizvod od različitog prodavca putuje odvojeno

   Odgovori
  • Bojana

   Da li je neko mozda upoznat sa posiljkama iz Japana? Zelim da narucim neke cizme oko 25 evra ali ne znam da li ce to da stigne i kolko bi bila postarina?

   Odgovori
 • srdjan

  Postovani,
  Interesuje me, da li mogu naknadno prodavcu da posaljem poruku da mu robu salje kao poklon (zbog Pdv), ako u statusu vidim da ona jos nije poslat.

  Odgovori
 • Bojana

  interesuje me da li aki narucejem vise stvari od razlicitih prodavaca kako uplacujem sve zajedno ili sta

  Odgovori
 • Darko Vidić

  Placate odvojeno, pojedinacno svakom prodavcu

  Odgovori
 • Aleksandar

  Darko, lepo si opisao kako kupovati Ali Express-u.
  Međutim moj problem je što ne mogu da se registrujem – Napravim NALOG na AliExpresu. Išao sam preko Facebuka, kao što si predložio i nisam uspeo. Vrti se negde oko 4h i piše LOGOVANJE, Molimo sačekajte..
  Da li ja negde grešim ili mi komp nije u redu?
  Jo[ jedno pitanje mo\e li se bez naloga KUPOVATI.
  Hvala unapred!

  Odgovori
  • zverko

   Jako je moguće da je do tvog kompjutera. Obriši cashe iz browsera, pokušaj iz drugog browsera, ili na kraju probaj sa potpuno drugog kompjutera

   Odgovori
   • Cica

    Isto mi se desilo. Idi u mejl i odande se loguj na Aliexpress. Dok se tebi vrti oni su te vec registrovali.

    Odgovori
 • Dragan

  Pozdrav. Narucio sam neke varalice za pecanje i kada sam kasnije usao da pogledam sta sam sve narucio, od svakog proizvoda mi je pisalo da sam porucio duplo. Ali nije zato sto je komp nesto zabagovo, ali ja sam se uplasio i otkazao dostavu. Sta sad? Na statusu pise Finished. Da li se novac vraca ili?? Ovo mi je prvi put da narucijem. Hvala puno…

  Odgovori