20130515-205655.jpg

Srbiji je potrebna promena celokupnog poreskog sistema. Pod hitno! U razgovoru sa mnogim ljudima uvek se postavljaju ista pitanja:

1. Zašto plaćamo zdravstvo kada je katastrofalnom stanju?
2. Zašto plaćamo penzione doprinose kada su penzije po 5.000 din?
3. Zašto država prvo uzme poreze po 3 puta na svaku platu, a cela Srbija propada?

Nekako je ustaljena praksa da šta god se radi, država odmah uzme svoje, a šta je sa ljudima posle – to nije važno. Kada vam poslodavac plaća platu, imate neto iznos, pa poreze na teret zaposlenog, pa poreze na teret poslodavca, pa doprinose za penziju, pa doprinose za nezaposlenost, pa doprinos za zdravstvo. Koliko ovo suludo zvuči? Zašto je to sve tako komplikovano? Na ovaj način se i podstiče crna zona poslovanja, neisplaćivanje plata, isplata na ruke i izbegavanje plaćanja poreza. Dalje, uvek se pitamo i zašto ne postoje laka i jednostavna rešenja za povraćaj poreza od bebi opreme. Zapravo, sve je komplikovano.

Uzmimo bebe i belu kugu za primer. Političari pokušavaju da nam „pomognu“ i tako su doneli odredbu kojom se za svu bebi opremu vraća iznos PDV-a. Dakle, roba je bez PDV-a. Ali, kako je to u praksi: Firme znaju da će roditelji da traže od države novac nazad, i zato umesto jedne cene (recimo 1.000 din pelene) oni stave da je cena koštanja veća (recimo 1.200 din). A šta je sa roditeljima? Pa oni prvo plate tih 1.200 din, pa na to plate PDV (po računu), pa onda sa tim računom idu u poresku upravu, pa traže povraćaj, i dobiju ga… posle par meseci. Koliko tek ovo sve suludije zvuči?

Sa druge Američki poreski sistem (IRS) je mnogo bolji. Vama poslodavac uvek isplaćuje „bruto“ platu, a da li ćete vi da uplaćujete penziono ili zdravstveno – na vama je! A ako uplaćujete sami birate gde i pod kojim uslovima. A država neće biti uskraćena za porez. Samo što ga naplaćuje na kraju godine kada svako fizičko lice plaća. Navešću prost primer: ako ste vi za godinu dana zaradili 60.000$ vi plaćate porez oko 30%. Ali, imate razne odbitke – za zdravstvene usluge, bebi opremu i slično. I tamo svi čuvaju račune. I kada se to sve skupi, poreska osnovica se smanjuje, i vi plaćate manji porez. Na primeru bebi opreme i proizvoda vidimo koliko je sve jednostavnije. Vi kupite nešto, i lepo vam se umanji porez za to na kraju godine. Ne idete u poreske uprave, ne nosite račune, ne gubite vreme, ne čekate mesecima na isplatu novca. Već jednostavno umanjite plaćanje poreza na kraju godine.

Kada otvarate firmu, morate poreskoj upravi dostaviti planirane prihode na kraju godine, a onda Vam razrežu dobitak na prihod koji još uvek niste ostvarili, a plaćate ga mesečno. Pa ako na kraju godine ostvarite gubitak, onda prebijate uplate sa nekim budućim novim prihodima….država će uraditi sve da firmama uzme zadnji dinar, pa makar sve firme propale

Ali Srbija ne voli jednostavnost i voli da maltretira firme. Jer zašto bi se inspektori mučili i gledali fizička lica, kada im je lakše da „rebnu“ firme i završe posao za 5 minuta

Šta vi mislite, da li je Srbiji potreban novi poreski sistem?

One thought to “Da li je Srbiji potreban novi poreski sistem – IRS”

  • Glas Razuma

    ODMAH!!! Urgentno! I da se ukine suluda institucija zvana APR ili da ih neko pritegne da konacno nesto i rade, sem sto prave greske koje drugi placaju sto taksama za ispravku njihovih greski sto kroz mnostvo drugih, neopisivih….

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.