Nešto me je jako zaintrigiralo dok sam gledao film Batman Begins a vezano je za ekonomiju, tačnije berzansko poslovanje 🙂

Naime, ko je gledao film zna da je Batman (Bruce Wayne) otišao po belom svetu posle suđenja ubici svog oca, jer je bio ljut na život, jelte. E, nakon pola filma se vraća u civilizaciju, a dočekao ga je poznati batler Alfred, i u tom trenutku se saznaje da je Bruce Wayne sve akcije (udele) u firmi ostavio njemu pre nego što je otišao. A na kraju filma, nakon što je firma Wayne izašla na berzu, Bruce Wayne saopštava kako je on novi vlasnik i kako je otkupio na  berzi većinski paket akcija.

Ja pitam: Zašto bi neko ko već ima većinski udeo u firmi (i to sopstvenoj) po izlazku firme na berzu ponovo otkupio svoje udele? Jedino ako je na berzu „otišlo“ 100% kapitala podeljen na akcije spremne za primarno trgovanje na berzi (IPO – inicijalna javna ponuda – initial public offer).

Praksa u svetu je da kada firma izlaz na berzu, odnosno prelazi iz društva sa ograničenom odgovornošću ili zatvorenog akcionarskog društva, ne iznosi se ceo paket akcija ili udela već određen deo. Primer: Firma vredi 500.000 eur i postoje 3 vlasnika. Odluče se da izađu na berzu, podele knigovodostvenu vrednost firme na recimo 100.000 akcija, i tako dobijamo da jedna akcija vredi 5 eur. Na berzu iznose 40% akcija, a 60% zadržavaju u svom vlasništvu, raspodeljenje između sebe po prethodnom dogovoru. Tako, imaju većiniski udeo, zadržavaju pravo upravljanja u kompaniji, a za iznetih 40% akcija dobijaju svež kapital sa kojim kreću u nove investicione cikluse. Zar ne?

Da li vi imate neku ideju zašto je onda suprotna situacija u filmu? Šta mislite, kada Facebook bude išao na IPO, da li će izneti 100% akcija?

2 thoughts to “Ekonomija u filmu – Batman

  • Milan

    Zanimljiv tekst koji je u potpunosti tačan, ali mislim da filmove ipak treba gledati radi opuštanja, a ne ekonomije.

    Odgovori
  • Darko Vidić

    Naravno, slažem se, ali čisto mi je zapalo za oko… profesionalna deformacija

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.