Već treći put u zadnjih godinu dana slušam žalospevke i kukumakanja domaćih privrednika kako je kurs dinara slab, kako mnogo osciluje i kako NBS treba da interveniše sa svojim deviznim rezervama i spreči dalje jačanje eur-a, odnosno slabljenje dinara.

Zato, hteo sam ovde da kažem par jako bitnih i ekonomskih stvari u prilog slabom dinaru, jer slab dinar godi domaćoj privredi u teoriji, ali ne i u praksi. Zašto je to tako? Pa zato što je srpska ekonomija i privreda na tako niskom nivou da je to gotovo teško i plastično prikazati. Mi, zapravo, nemamo ekonomiju. Sve se svodi na neku trgovinu, u raznim oblicima. A najveći srpski privrednici gotovo samo i trguju, jelte. A ta trgovina, s obzirom da ništa ne proizvodimo, dolazi iz uvoza. I tu dolazimo do ključnog razloga, zašto oni svi kukaju. Kako je ta roba uvozna, privrednicima odgovara jak dinar, jer će za manje dinara nabaviti televizore, veš mašine, kompjutere, itd iz inostranstva gde se plaćanje odvija, jelte, u evrima.

Počinje slika da se polako kristališe?

Ajmo dalje. Slab dinar odgovara izvoznicima. Da li ste primetili da Amerika vrši snašan pritisak na Kinu upravo iz razloga potcenjene kineske valute u odnosu na američku? Zato, kineska roba je mnogo povoljnija u odnosu na Američku. Jer, recimo, jedan Evropljanin će pre kupiti kinesku mašinu jer za jedan euro ili jedan dolar može dobiti mnogo Juana (kineska valuta), a time se i smanjuje cena kineske robe izražene u evrima ili dolarima. A ako često pada Juan, kineska roba je sve jeftinija za inostrane kupce. Tako, Kineska privreda je mnogo konkurentija u odnosu na Američku.

Vratimo se na Srbiju. Svi kukaju kako Srbija ima slabu ekonomiju i kako ništa ne izvozi. Pa kako da Srbija bude konkurentna kada niti ima kvalitetne proizvode niti slab kurs. Zašto bi recimo Bugarin platio 200 eura za uvoz drveta iz Srbije koja koštaju. u dinarskoj protivvrednosti, 20.000,00 din (1eur=100rsd), kada recimo iz Albanije mogu uvesti za duplo manji iznos  jer po kursnoj listi 1eur=139albanskih elva. To znači da za istu količinu kubika drva Albanskim preduzećima će platiti oko 143,00 eur odnosno preračunato u dinare oko 14.500,00 din. Tako da je u ovom slučaju Albanija konkurentnija sa cenama. Ovo je naravno glup i plastičan primer, ali oni koji se ne bave ekonomijom, mislim da im je jasna situacija.

Takođe, slab dinar smeta svima koji su se zaduživali u evrima. Iskreno, pre 4 godine, a i ranije sam uvek javno i snažno govorio svima da se zadužuju samo u dinarima. Niko me nije slušao, pa ni moji roditelji. Ja sam recimo uzimao kredite, ali samo u dinarima, i to fiksne, i nikada se nisam žalio. Danas, vidim, mnogi kukaju. Ali smatram da su sami krivi.

I da ne dužim mnogo, na kraju ću reći da ovom problemu dinara najviše doprinosi i nepostojanje konkurencije. Kada ste videli da trgovac smanjuje cene usled jačanja dinara? Ali zato ste stalno gledali kako trgovci povećavaju cene usled slabljenja dinara! To postoji jer je konkurencija izrazito slaba i mogu da rade šta god hoće!

Zato, kao što naš divni premijer kaže, moramo ojačati izvoz i podstaći privredu. A kako smo dobili mnogo investicija namenjenih za izvoz (Fiat, Beneton, Yura…) slab dinar će podstaći prodaju Srpske robe na inostranom tržištu, poboljšati spoljno-trgovinski deficit, i i doneti više eur-ića na domaće tržište. To je za sada, nažalost, jedini način.

(Izvor slike: Genijalni Marko Somborac)

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.