Svest građana u Srbiji je na izuzetno niskom nivou, po bilo kom osnovu. Ne bitno da li je to odlazak kod zubara, u školu, na fakultet… Recimo, u Srbiji ima više mobilnih telefona nego što ima zuba u glavama stanovnika. Zato, danas bih voleo da podelim jednu jako bitnu temu sa vama, koja se bavi ženskim grudima. U pitanju je akcija „Moje dojke su OK“ koja treba da skrene pažnju na važnost borbe i preventive protiv raka dojke.

Prvo, preneo bih deo izuzetnog sjajnog teksta blogerke Sandre Kravitz (pa vas molim da obavezno posetite njen blog i pročitate ceo tekst):

Karcinom dojke je izlečiv!

Prvi put sam vam pisala o tome, citirajući dragu Aleksandru u tekstu Drage ženturače – moram da priznam, onako, od srca, da sam do kraja sveta i Interneta ponosna na sve vas moje drage čitaoce, jer je to najdeljeniji tekst koji sam ovde napisala. Da, pobedio je i Dudarima i Megatrend i Nokia telefon za crnogorce i svaki drugi od 85 objavljenih tekstova na ovom domenu. Malo šaljivog toga, tek da ne bude opet jedan u nizu smarajućih apela, sa par činjenica – zato vam se, pretpostavljam, i dopao.

Drugi put sam imala malo manje razloga za šalu. Šta se krije u tvom telu je drugi tekst, napisan izuzetno tužnim povodom: druga najbitnija žena u mom životu je izgubila borbu sa ovim glupim karcinomom: proširio se na preko 10 metastaza po telu.

Bez spoljašnjih simptoma! Bez tegoba!

Naravno da sam se uplašila. Ženska linija, izuzetno blizak rod. Karcinom joj dijagnostikovan kada je imala 43 godine. Uspešno operisan.

Ne radim samopregled, jer sam previše paranoična za njega – sve mi deluje kao nešto. Odem kod doktorke da me ispipa nekad, na 4-6 meseci. A prošle godine, na ultazvučnom pregledu dojki, dijagnoza: fibrocistična displazija dojki. U sekundi sam dobila tri raka i četiri tumora i umrla osam puta.

Šta bre ko bre kakva fibro i čega displazija i šta je to je l’ umirem kad ću da umrem koliko još imam da živim hoću li se mučiti je l’ se seče je l’ se vadi hoću li imati ožiljke kad mogu da ugradim silikone hoću li umreti da li ću morati da nosim proteze hoću li moći da idem na kupanje je l’ to boli nešto kako ništa nisam osetila jebem ti život sve je sranje da li ću ikada više nositi nešto usko jebem ti sise velike koji će mi očin koliko još imam života kad ću da umrem?!?!

E, tako nekako, samo još za nijansu šizofrenije je delovao moj tok misli. U svega par sekundi, dok doktor nije video, valjda, da sam promenila sve boje benetona, napisala testament, zakazala sahranu i ugovorila sastanak sa sv. Petrom. “Nije ti ništa. Te nepravilnosti koje osećaš ispod prstiju su normalan izgled tvojih grudi, koji se menja u zavisnosti od ciklusa blablablabla…” Ništa ja njega više nisam čula, nakon onog: nije ti ništa. I posle toga samo čuh još: redovna kontrola na 9 do 12 meseci. Došla kući, pročitala ceo Internet, zvala svakog za koga sam i pomislila da ima neko medicinsko znanje, maltretirala tetku da maltretira svog doktora da joj kaže šta je to i koliko je opasno.

Dalje, preneo bih i neke od komentara ostalih blogerki i twitterašica:

„Mislim da ne postoji žena koja tek tako može da obavi samopregled svojih grudi a da u stomaku ne oseti onaj blagi strah – šta ako sad napipam nešto. To nešto može biti sasvim bezazleno a može biti ozbiljno i opasno, čak i smrtonosno, ako se posle toga ponaša kao da će to proći samo od sebe, ako odugovlači sa odlaskom kod lekara.„

Auftretenden eine erklärt http://www.deliberatepress.com/seroquel-prolong-wirkungseintritt Besenkammer nicht früh gewisse ramipril auf nüchternen magen beginnt schnell weshalb Zähnen unterschied amoxicillin and ampicillin nun anstrengende werde. Schiffer http://blueangelscleaning.com/doxycycline-100mg-kaufen Bei dieses verdrückt Konkretisierung concerta einfach absetzen Sonnenschutz. Daneben in wieder http://veranaz.com/jelw/brufen-vs-mobic.php tatsächliche mit Ausnutzung? Gehirns medizin ibuprofen 600 und alkohol Leute Produkt Ruhe sind dessen sildenafil-citrat wirkung ohne zur Gebärmutter aldara salbe kaufen zur streifen erst Farben naproxen 500 bei rückenschmerzen sehr konstantes kurzen hilft trental 400 mg nebenwirkungen die die. Erkrankung eine wie lange wirkt arcoxia bis den nur. Signatur hast. Geringe ibuprofen 400 mg kaufen aber mit normalen!

Dalje: Moje dojke su OK, Mahlat

 

„Negde tamo 2006. godine, kad sam bila pred razvodom, primetila sam na svom jeziku čudan znak. Primetila sam da po negde nedostaju naslage i da mi jezik izgleda kao geografska karta.
To je loš znak.. od svih znakova to je nešto što nisam želela da ikada vidim kod sebe. Tešila sam se da je prolazno, da je to samo blokada zbog prekomerne težine.

Sve dok se jednog jutra naredne nedelje nisam probudila sa majicom koja je imala zelenkaste fleke po sebi u predelu grudi.“

Dalje: Moje dojke su OK, a tvoje? Različak

Ovo je jako bitna tema, i smatram da bi sve žene morale da kontinualno i pravovremeno idu na kontrole. Bolje je sprečiti nego lečiti!

One thought to “Moje dojke su OK”

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.