(UPDATE – MACOS) Kako da instalirate digitalni sertifikat na Apple računar

(Ovaj tekst je ažuriran 12.01.2018. jer sada radi sve na MacOSu!)

U jednom od prethodnih tekstova (koji je nenormalno čitan) detaljno sam objasnio šta je to digitalni sertifikat, kako se i za šta koristi kao i kako se instalira na Apple računar. U međuvremenu, pisao sam Pošti, softverskim kompanijama iz Evrope koje sarađuju sa Poštom i omogućavaju korišćenje digitalnih Poštinih sertifikata na Apple računarima. I napokon dobio odgovor! Sada sve radi i to, nećete verovatni, barem 100 puta jednostavnije nego ranije. Zaista neverovatno koliko su unapredili Apple softver i u par klikova sada instalirate sve i sve radi. Zato sam za vas spremio kraći video snimak gde lako i jednostavno objašnjavam kako da instalirate i koristite. Ko voli da čita, dole u nastavku može i pročitati. Uživajte.

Da biste koristili Poštin sertifikat na Apple računarima nekada je bilo potrebno mnogo truda, volje i vremena da se sve instalira. Sada ne. Sve što je potrebno da uradite jeste da:

1) Prikačite USB smartcard čitač i u njega gurnete karticu na kojoj je digitalni sertifikat

IMG_7704 (1)

2) Sa sajta Pošte LINK skinite i instalirajte oba digitalna sertifikata na vaš Apple računar. Jednostavno kliknite na prvi (gore) DER fajl i skinuće vam se u folder Downloads. Odatle kliknete jednom na njega i pokrenućete instalaciju. Ako vas sistem pita da Trust vi naravno Trust Always. Potom skinete i drugi (dole) DER fajl koji instalirate po istom principu. To je to. Sada u vašem keychainu možete da vidite oba sertifikata.

Screen Shot 2016-04-26 at 8.56.47 PM

(UPDATE: OVAJ KORAK VIŠE NE TREBA!) 3) Potom treba da sa ovog LINKA skinete SmartCard Services installer, i to ovaj zadnji program ažuriran za OSX El Capitan i naravno instalirate ga

Screen Shot 2016-04-26 at 9.19.36 PM

4)  Da sa ovog LINKA skinete najnoviju ažuriranu verziju Safesign middlewara 3.5. Preko linka ćete skinuti folder u kojem se nalazi uputstvo i program TokenAdmin. Instalirajte ga

5) Restartujte računar

(UPDATE: OVAJ KORAK VIŠE NE TREBA!) 6) Potom je potrebno da u okviru KeyChain Acessa otključate vaš sertifikat PIN kodom koji ste dobili uz njega. Na taj način ste pristupili digitalnom sertifikatu direktno kroz Apple sistem, i gotovo svi programi će moći direktno da ga „vuku“ iz KeyChain Acessa. Tako sada učitavanje digitalnog sertifikata radi direktno iz Safarija! Presjajno zar ne? 

Screen Shot 2016-04-26 at 9.26.38 PM

7) Testirajte da li potpisivanje vašeg digitalnog sertifikata radi preko sajta eUprave na ovom LINKU. Kliknite na Prijavu (nije potrebno registrovati jer to i jeste poenta digitalnog sertifikata: to je vaša lična karta), a zatim na Prijavi se elektronskim sertifikatom. Tada, izaberite sertifikat sa vašim imenom i kliknite Continue. I učitaće se vaši podaci i ulogovani ste. Gotovo 🙂 Radi

Screen Shot 2016-04-26 at 9.29.45 PM

 

Screen Shot 2016-04-26 at 9.35.07 PM

 

APR nažalost ne radi na Meku jer, pa šta reći sem da je to APR. Ovo je njihov odgovor:

8) Da očitate vašu ličnu kartu preko Apple računara koristite domaći program sa ovog LINKA , delo sjajnog mladog programera Gorana Rakića, jednog ultra mega cara. Detaljnije objašnjeno u videu.

Screen Shot 2016-04-28 at 3.50.40 PM

 

I to bi bilo to 🙂 Za potpisivanje PDF dokumenata pogledajte VIDEO jer je lakše za objasniti. Zapratite me na jutjubu kao i na mojoj novoj Facebook stranici Zverko kako biste bili uvek u toku sa dešavanjima. Tamo, kao i ovde, mi možete postavljati pitanja koja ću obraditi u budućim vlogovima.

Pozdrav

You may also like...

5 Responses

 1. Korisnik kaže:

  Hvala na odlicnom uputstvu. Sugestija: pravilno je da se kaze elektronki sertifikat/potpis, a ne digitalni. Vazno je napomenuti da bez obzira sto sertifikat moze da se koristi na Mac OS X, da to nije od velike koristi u Srbiji zasto sto su svi drzavni elektronski servisi u Srbiji prilagodjeni za koriscenje sertifikata iskljucivo sa Windows racunara (izuzetak je prijavljivanje na eUpravu).

 2. Miroslav kaže:

  Sjajno uputstvo ali sam ga na žalost video tek kada sam već instalirao macOS 10.12.1 i na žalost Smart Card Services ne mogu da se instaliraju… Imate li možda neke ideje kako da rešimo ovaj problemčić? Hvala!

 3. Passerby kaže:

  Link za preuzimanje SafeSign IC verzije 3.5 je http://www.ca.posta.rs/download/SafeSign3.5.zip

 4. Ivan Lalic kaže:

  Potreban je jos jedan UPDATE. Ovaj SafeSign ne radi Pod OSX 10.13 HighSierra.
  ja sam ga skinuo (verzija 3.5) sa https://www.uziregister.nl/uzi-pas/aanvraagproces/gebruik-van-de-pas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.