Šta ćemo da radimo sa ovom Srbijom? #startup

You may also like...

6 Responses

 1. Aleksandar kaže:

  Svaka čast!

 2. Dusan kaže:

  Odlican. Svaka cast.

 3. www kaže:

  Sve na mestu, osim onih 70%. Mislim da je taj procenat barem 99%.

 4. Vladimir kaže:

  Pošto si pomenuo Peđu i WTF Jeans, evo i nas sa istom pričom – prodajemo biznis na Flippa.com https://flippa.com/4333636-fulki-com-entire-brand-business-and-stock, jer Srbija…

  Uspeli smo da napravimo vrhunski proizvod, organizujemo dobavljače i proizvodnju po Evropi, ali kada to sve treba da se proda i pošalje odavde, Srbija ”lupa banane”. PayPal jeste deo problema pošto smo imali dosta kupaca koji su zahtevali PP tako da nam je prilično potencijalnih kupovina propalo. Međutim, carina je ubica izvoza. Slanje DHLom ili FedExom nas je koštalo u proseku 15 Eur ali carina preko toga 3.000 din. Majstorski. Da ne pominjem papirologije ili recimo consignment (komisionu) prodaju koju su nam mnogi tražili. Više se isplati da ti roba ostane gde god da si je poslao i da je otpišeš nego da je vraćaš nazad, pa ponovne carine, takse, uvozi…

  Tako da roba i izvoz na malo iz Srbije, zaboravite. Previše puta dokazano da ne radi.

 5. Loco kaže:

  @Vladimire,
  Svaka cast na ideji, nije jasan ovaj deo za carine kad saljes prozivod. Da li ti troskovi caine od 3000din nastaju pri slanju DHL-om i Fedex-om ili je tako isto kad saljes i Obicnom postom tj Postexport-om?

  Kapiram da je razlika u brzini dostave i zato ste izabrali DHL i Fed-ex, ali me bas zanimaju ti troskovi carine jer planiram da pokrenem nesto slicno (ali planiram postexport da korsitim) ali ovakve vesti me obeshrabruju.

  @Darko
  Pratio sam Pedjinu pricu. Koliko sam razumeo on je najveci problem imao zato sto je koristio domaci payment procesor naveden gore u ovom postu, jer su tu nastali problemi zato sto drzava zahteva da se odmah sve devize pretvore u dinare po prodajnom kursu banke. I tu su nastajali problemi oko refundacije zbog plutajuceg kursa, plus postoji problem pri vracanju robe ukoliko kupac nije zadovljan jer se to tretira kao uvoz.

  Ako se koristi neki payment procesor kao sto je 2checkout, skrill i sl, zatim postexport za izvoz, jedini problem za prodaju fizicke robe iz Srbije koji vidim je vracanje robe ukoliko kupac nije zadovoljan. Jer u tom slucaju se tretira kao da uvozim tu robu.

  „Ne znam da li ste znali, ali kada otvarate firmu u Srbiji, morate da predvidite koliki ćete prihod ostvarivati i potom plaćati porez na prihod (koji nikad niste ostvarili!). Recimo, kažete „ostvariću 2.000 eur u prvoj godini“ i onda plaćate.“

  Ovo mi nije bas jasno, ako ja apsolutno nemam pojma koliko cu ostvariti novca jer prvi put ovako nesto radim, mogu da kazem bilo koju cifru? Znaci mogu reci ocekujem da cu da zaradim 1euro?

  A i da u navedenom primeru kazem 2000 eura, ne kapiram sta to placam i koliko? Kakav je to porez?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *