Ako ih ne možeš pobediti … kupi banku! #etrgovina #21vek

Stara ali prava poslovica kaže:

Ako ih ne možeš pobediti… kupi Banku!

Izmislili su je pametni ljudi koji ne mogu da čekaju na tromu i korupcijsku državu i ljude iz 16. veka. Postoje mnoge firme koje bi želel da posluju na moderan, svetski, zapadni način ali ne mogu. Naročito ne internet kompanije. Kao mnogo puta što sam pričao do sada, ponoviću:

eBay, Amazon, 99designs, Elance i mnoge izuzetno velike svetske kompanije ne bi mogle da posluju da su srpske firme!

Pitate se zašto je to tako? Pa jako jednostavno:

 1. Imamo zakone iz 1938 godine koje nismo menjali
 2. Imamo ljude iz 1938 godine koje nismo menjali, a rade u bankama i državnoj administraciji
 3. Nemamo liberalizovan promet kapitala van granica Srbije (devizni zakon)
 4. Nemamo moderan zakon o platnom prometu i e novcu
 5. Imamo banke koje rade šta žele i svakodnevno krše zakon
 6. Imamo NBS (to je sve što ću reći)
Jedina banka koja je smela da komunicira javno ali opet krši zakon

Jedina banka koja je smela da komunicira javno ali opet krši zakon

Zamislite da jedan eBay treba svakodnevno da svojoj banci dostavi 1.387.498 obaveštenja o prilivu? Jer, eBay prima uplate iz celog sveta. Limundo to ne može. Zamislite da eBay treba da potpisuje 1.387.498 x 2 ugovora sa prodavcem i kupcem zbog isplate novca (paypal)? Limundo to ne može. Zamislite da jedan 99designs.com mora da potpiše štampan i pečatiran i potpisan ugovor sa dizajnerom i još jedan sa kreatorom konkursa? GreenDesign.rs to ne može. Banke odbijaju naloge i ne dozvoljavaju isplatu. Zašto je to tako, pogledajte 1-6 gore.


drzava_haos_zakoni_uzas

Dakle, Internet kompanije ne mogu normalno da posluju jer banke konstantno krše zakone: Traže pečate iako firma nije dužna da ima pečat po zakonu od privrednim društvima, i ne priznaju uslove korišćenja kao ugovor i tako krše zakon o elektronskom poslovanju i potpisu, kao i mnoge druge zakone. Da li će banke da traže potpisan i pečatiran ugovor sa PayPalom? A što je najgore od svega, NBS se oglašava kao nenadležna za pravilnik koji je ona pisala. Samo u Srbiji!

Uslovi korišćenja na sajtu su UGOVOR!

Uslovi korišćenja na sajtu su UGOVOR!

I danas je kao bomba odjeknula vest da je Telenor kupio KBC banku! E U TOM GRMU LEŽI ZEC! Zašto je Telenor kupio KBC banku a prepustio sve klijente, deoponente i depozite Societe banci?

Zašto jedna kompanija kupuje banku a ne želi da se bavi bankarskim poslom?!

Odgovor je jako lak: Jer ne mogu da sprovedu e-commerce i mobilno bankarstvo zbog užasnih, loših i zastarelih zakona. Zašto nikada nije zaživeo Telenorov servis „PlatiMo“? Zbog svega izrečenog! I onda je Telenoru pukao film i ladno kupio banku. Ako ne možeš da ih pobediš… kupi banku!

Zato ja javno pozivam sve internet kompanije i preduzetnike da se udružimo i kupimo neku banku jer drugačije ne možemo da poslujemo na moderan način, kakav dolikuje 21. veku!

You may also like...

14 Responses

 1. Da znas da bi mogli da kupimo neku banku 🙂

 2. sasa kasapic kaže:

  ja se javljam da budem jedan od direktora banke….
  podrzavam sve naravno

 3. tamaroglu kaže:

  Telenor kupuje banku da bi povecao svoje marze. Zasto bi komercijalne banke uzimale procenat po svakoj transakciji ako to moze i Telenor? SoGe preuzima KBC klijente jer je jasno da Telenor nema nameru da se bavi tradicionalnim bankarstvom i targetira opstu populaciju. Mislim da su ovo dobre vesti, bar za Telenor pretplatnike u odnosu na korisnike usluga drugih operatera.

 4. Нисам у току са тим каква тумачења је у обавези да даје НБС, ово је за Министарство финансија, и дефинитивно морају да одговоре кад се пошаље на овај начин 😉
  „Међутим, у складу са Законом о републичким административним таксама и Тарифом републичких административних такси као саставним делом Закона, прописано је плаћање таксе за захтев за давање тумачења, објашњења, односно мишљења о примени републичких прописа, физичком лицу у износу од 1.260,00 динара, као и таксе за захтев за давање тумачења, објашњења, односно мишљења о примени републичких прописа правном лицу, односно предузетнику у износу од 10.330,00 динара.

  Број рачуна је: 840-742221843-57, модел 97, позив на број: контролни број + шифра (пример: општина Савски венац 50-016), сврха уплате републичка административна такса. Прималац средстава је буџет Републике Србије.

  За добијање стручног мишљења Министарства финансија и привреде потребно је да захтев за мишљење у писаној форми упутите на адресу

  Министарство финансија и привреде
  Кнеза Милоша 20
  11000 Београд

  Уз захтев потребно је доставити и фотокопију уплатнице као доказ о уплаћеној административној такси.“

 5. Dragan Maric kaže:

  Prijavljujem se za rad u toj banci 🙂 (imam trogodisnje iskustvo u jednoj banci sto verujem da bi znacilo)

 6. Donkey kaže:

  Najeftinije je osnovati novu, samo 10.000.000 EUR kapitala je potrebno 🙂

 7. mV kaže:

  Zašto nikada nije zaživeo Telenorov servis “PlatiMo”?
  Zbog visoke godišnje „članarine“, bar što se mene tiče.

 1. 27 avgusta, 2013

  […] za poslovanje IT i internet firmi koje mogu godišnje da donesu dosta milijardi eur. Više puta sam pisao o tome, pa neću ovde, ali ovo je jedan od ključeva za oporavak […]

 2. 21 septembra, 2014

  […] A onda je došla nova banka! Pa ne baš nova. Stara zapravo. KBC banka koju je kupio Telenor. Telekomunikacioni operater. Jer, s obzirom na zastarele zakone firma da bi pružala moderne usluge mora da izvrće tržište i krši sve logičke norme. Zato je jedan operater kupio banku. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.