Dokle više da banke vuku NBS za uši i zašto je Srbiji hitno potreban #eProtestUP

Srbija i njeni građani su još jednom poraženi. I to ni manje ni više nego od institucija koje bi trebalo da rade u njihovu korist. Institucije kao sto su Narodna banka Srbije (u saradnji sa bankama). Desilo se to da je Srbija po ko zna koji put stala i zaglavila se u 18. veku zbog neozbiljnosti i zaostalosti ljudi koji uređuju zakone i pravne okvire ove jadne zemlje. Dok je moderan svet 30 godina ispred nas, mi i dalje kaskamo u mestu i „valjamo se u blatu“. Na prvom mestu javno prozivam i pozivam na odgovornost Jorgovanku Tabaković koja bi trebalo da je na mestu jedne nezavisne institucije, ali svakako nije. NBS je institucija koja je direktno zavisna od strane banaka koje uređuju zakone kako njima odgovara.

20130304-201225.jpg

Moša

S obzirom da tekst nije stilski OK, banke nisu zadovoljne sa njim? BANKE NISU ZADOVOLJNE?

Gospoda iz NBS treba da odgovore na par pitanja:

1. Šta banke ima da budu zadovoljne/nezadovoljne? Ko su one da određuju sistem?
2. Zašto se koče zakoni koji treba da modernizuju Srbiju i približe je normalnom zapadnom svetu?
3. Zašto je zakon o deviznom zakonu nenormalno restriktivan? Peške preko granice možemo izneti 10.000,00 eur ali preko firme ne možemo isplatiti ni 10 eur u inostranstvo bez tone papirologije? NBS se plaši da će firme da iznose novac. Gospodo, svi kriminalci i oni koji su imali pare su odavno izneli pare na Kipar. Ovi „mučenici“ što su ostali ovde i žele da pošteno prave biznise nemaju šta da iznesu. I ne brinite, oni koji hoće da iznesu pare oni će naći pare. A vi nas ostavite da normalno poslujemo sa inostranstvom, aman više!
4. Zašto lažete da nema prepreka za dolazak PayPala kada zastarelim i neadekvatnim zakonima direktno onemogućavate da PayPal dođe. Jer pokušajte sa deviznog računa fizičkog/pravnog lica da pošaljete novac na vaš Moneybookers.com račun koji podržava Srbiju – nećete uspeti jer banke ne dozvoljavaju takvu isplatu. Karticom je moguće uplatiti jer banke ne mogu d kontrolišu, ali preo bankarskog deviznog naloga (bank transfer) je nemoguće jer su banke bahate i naravno jače od same NBS. Kako onda mislite da vam PayPal dođe?
5. Zašto banke ne priznaju uslove korišćenja na sajtovima kao ugovorni odnos iako je to u pravu podržano? Banke i dalje traže potpisane i pečatirane ugovore. Da li mislite da bi posrednici kaomšto je Ebay, 99designs ili Amazon uspeli da su iz Srbije? Samo eBay bi morao da ima preko 1.000 zaposlenih da ispunjava birokratske zahteve NBS i banaka (milion dnevnih popunjenih obaveštenja o prilivu kao i milijardu ugovora između svih prodavaca i kupaca).
6. Zašto banke koče instituciju e-novca i kome je to u interesu? Da li Western Union plaća lobiste da im se ne preotme deo kolača? Ili su to same banke koje zarađuju na debelim provizijama za transfer novca?

Polako se formira pull predstavnika IKT kompanija za protest

Polako se formira pull predstavnika IKT kompanija za protest

Zbog konstantnog mešanja NBS i banaka u svakodnevno poslovanje IKT kompanija koje posluju na internetu i na moderne načine i konstantnom ograničavanju razvoja takvih biznisa i zapošljavanju novih radnika, smatram da je potreban pravi istinski protest koji ce da gospodi birokratama staviti na znanje da se pravni i zakonodavni ambijent mora menjati i da SRBIJA NE MOŽE VIŠE DA ČEKA!

Pozivam predstavnike i zastupnike svih IKT kompanija, koji ne mogu normalno da posluju zbog navedene gospode, da se jave zarad organizovanja #e-protestaUp ispred zgrade Narodne banke Srbije

Meanwhile in Serbia

Meanwhile in Serbia

You may also like...

12 Responses

 1. Građanin2nd kaže:

  Hm, oni su tek stigli. Ovi pre njih su ga mnogo umrsili. Tako da ma koliko sada nova vlada bude upinjala da promeni ona to jednostavno ne može odjednom, posebno ne za ovako kratko vreme. Treba im dati šansu. Ako ste deset godina trpeli onu blamažu od vladavine demokrata, možete vala da izdržite još godinu dana bez protesta. Dajte ljudima šansu, nemojte ih odmah u startu napadati.

  • Da da, tako su i ove pre toga srali kako ne mogu na brzinu. Do or do not, there is no try!

  • 1zverko kaže:

   Za ove promene nisu potrebne godine rada nego da neko digne dupe iz fotelje i uradi. Gospoda hoće da im firme pišu zakone (da to su u par navrata tražili, ceo prečišćen tekst) i da mi umesto njih radimo njihov posao.

   I nemoj mi te floskule „tek su došli“. Šta sad treba? Da obrišem suzu nad njihovom tužnom sudbinom. Što reče Ivan, Do or do not, there is no try! Nema opravdanja za ovu količinu lenjosti i bezobrazluka

 2. Želimo #e-protestUp !!!

 3. Damir kaže:

  Protest!

 4. To se znalo od početka, potvrda je tekst iz jula 2012 godine http://djordjemdjokic.wordpress.com/2012/07/

 5. Sa dna kace kaže:

  Podržavam inicijativu, već nas je i Afrika prešišala. Samo, na ovoj zadnjoj fotki treba da stoji „Feeling optimism“, a ne „Filling optimism“.

 6. Danijel Penđer kaže:

  Umesto da se borite protiv vetrenjača otvorite off-shore kompaniju i rešeli ste problem.
  http://www.off-shore.net… ako budete čekali na političare da srede stvari u državi, načekaćete se.

 7. Pitaj A.Vlahovica, preko njega ide novac iz inostranstva i on drzi zakon o bankama iz 2001. godine. A kao sto vidis u dilu je sa guvernerkom na Kopaoniku. Tako da od Paypala nista jer bi onda Vlahovic izgubio svoj biznis kao posrednik novca. Dok je Vlahovica, Poste i par domacih tipa Agrobanaka nista od Amazona, Itunes i sicnih gluposti

 8. Inace Western Union ide preko Eki transfer novca koji je u vlasnistvu Vlahovica, tako da je A Vlahovic koji je vlasnik Eki fransiza zapravo posrednik posrednika. Zato toliko i kosta slanje novca kao i primanje. Zato se i udara porez i na humanitarne uplate koje idu preko nemackih banaka. Rotshildi, Masoni i 1%… Kada njih i glupih ne bude bice i slobodne trgovine

 1. 26 maja, 2014

  […] sam, zaista, puta pričao o Narodnoj Banci Srbije i bankama kao najvećim kočničarima modernizacije Srbije, i glavnim razlogom što smo još uvek u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.