Zašto je fiksni devizni kurs loš za Srbiju i koji je stvarni problem

You may also like...

3 Responses

 1. Liberal kaže:

  „To nije tako. Jer učesnici na tržištu možda ne žele da daju 100 eura i da dobiju 5000 dinara.“
  Mogu oni da žele ili ne žele šta hoće. Zaboravio si jednu sitnicu. Ovo o čemu ti pričaš bi se desilo da uvedeš fiksni kurs, ostaviš uključen Topčider i da se količina dinara u opticaju povećava a deviza smanjuje. Pored uvođenja fiksnog kursa treba isključiti štampariju dinara. I to se zove valutni odbor koji funkcioniše u Bugarskoj, Bosni itd.. Ili kao Crna Gora ukinuti domaću valutu (ne vidim da im je loše). Svi za fiksni kurs daju primer Ante Markovića, kao eto pokušano je ali ne funkcioniše. Nikome ne pada na pamet da su se dinari štampali kao ludi i da zato fiksni kurs nije mogao da se održi.

  „Stvarni i najveći problem u Srbiji nije kurs, već nepostojanje konkurencije.“
  A ko je kriv? Država sa protekcionističkim zakonima, carinama, prelevmanima porezima i ostalim glupostima kojima „štite“ domaće proizvođače i potrošače.

 2. 1zverko kaže:

  Kada imaš konkurenciju, možeš da štampaš novaca koliko god želiš, cene neće mnogo rasti jer i postoji konkurencija. Kao što Amerika radi. Kako u Srbiji ne postoji konkurencija, svako štampanje para podstiče potrošnju a time trgovci povećavaju cene.

  Ono što zaboravljaš vezano za uvođenje evra jeste da mi nemamo dovoljno evra kojima bismo održavali monetarnu masu. A takođe gubimo suverenitet u vođenju monetarne politike. A i da imamo dovoljno deviza nemamo odobrenje Evropske Unije da uvedemo evro. Crna Gora je mogla da to uradi iz prostog razloga: ima ih 400.00! i njima je lako da vode zemlju sa 100 puta manje potrebnim količinama deviza od nas. I zato su dobili prećutnu saglasnost Evropske Unije za uvođenje evra. Mi to dakle ne možemo niti bismo trebali da uradimo

 3. MilanStanojevic kaže:

  Koliko sam ja razumeo ovi što se zalažu za fiksni kurs žele da se time postigne stabilnost valute, da se privuku strane investicije i time bi se rešio problem konkurencije o kojoj govoriš. Samo je pitanje KAKO? Oni su izgleda naveli samo dobre strane fiksnog kursa, a probleme koji bi nastali nisu.

  Kako se meni čini jedina šansa Srbije je da se otkrije neko ogromno nalazište zlata u zemlji i da mi lepo uspostavimo zlatni devizni standard. Ali tada bi nas napale ove velike sile, tako da……nemamo šanse….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *